Harmonie in familiebedrijven

Met ons werk willen we graag bijdragen aan harmonieuze, succesvolle, duurzame en trotse familiebedrijven, waarin mensen optimaal kunnen functioneren en zich ontwikkelen.

Onze expertise ligt met name op het onderdeel “harmonieus”.

 

Het gaat niet vanzelf

Harmonieus samen leven en werken gaat niet vanzelf. Je moet onderling blijven afstemmen. En je kunt niet voorkomen dat er af en toe een valse noot is. Die moet je opmerken, het erover hebben, nieuwe afspraken maken, leren, en opnieuw beginnen. Het is een doorgaand proces van bewustwording, afstemmen en hernieuwd samenwerken. Zo word je samen beter en geniet je meer van de samenwerking en het resultaat.

 

Je bereikt alleen dan harmonie, als je erkent dat iedereen wel eens een valse noot speelt. En dat dat niet erg is. Dat je dankzij valse noten kunt leren, beter wordt, meer verbinding krijgt als je het samen oplost en vervolgens meer geniet van het resultaat.

 

Een valse noot bespreekbaar durven maken

Je moet de valse noot wel op een goede manier bespreekbaar durven maken. En dat is in familiebedrijven soms extra moeilijk.

Het is niet enkel de samenwerkingsrelatie. Je bent ook nog familie. In een samenwerkingsrelatie is het soms al moeilijk om iets wat in jouw ogen niet goed gaat aan de orde te stellen, omdat je bang bent dat dat een negatieve invloed heeft op de onderlinge relatie.

Als er daarnaast ook nog sprake is van een kostbare familierelatie dan is dat extra moeilijk. Omdat je elkaar al denkt te kennen, omdat je elkaar niet wilt kwetsen, omdat je bang bent niet loyaal te zijn, omdat je bang bent dat je er dan niet of minder bij hoort etc.

 

Afstemming

Om harmonie te ervaren is het nodig en waardevol om af te stemmen.

Anders wordt het resultaat uiteindelijk niet om aan te horen.

 

De rol van een onafhankelijke derde

Zeker als er al kleine irritaties zijn of op een andere manier spanning in de lucht hangt, is het waardevol om op tijd te zorgen voor een goed gesprek.

Vanuit onze kennis en ervaring weten we dat de rol van een neutrale onafhankelijke derde, enorm kan helpen om de gesprekken, die zo belangrijk zijn voor herstel en behoud van harmonie, op een goede verbindende manier te voeren.

 

Wacht niet te lang!

En, ook uit ervaring, wacht niet tot het is geëscaleerd. Heb het goede gesprek in een vroegtijdig stadium!

Dat scheelt je een hoop kopzorgen en het draagt bij aan een succesvol, duurzaam familiebedrijf, waar iedereen trots op is.

Deel dit bericht

Recente berichten

Archief